W górę

Słodki i tłusty czwartek

Od dzisiaj do Świąt Wielkanocnych zostało nam dokładnie 52 dni, a to oznacza, że czas na tradycyjną rozpustę kaloryczną, czyli słodkie obżarstwo absolutnie usprawiedliwione. Te kolejki, które od rana ustawiają się przed niemal wszystkimi punktami w których dostępne są pączki, świadczą wyraźnie, o tym że ten dzień celebrujemy ze szczególnym zadowoleniem.

Tłusty Czwartek znany również jako “zapusty” rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W dawnej Polsce tego dnia objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem. Dzisiaj po takim tradycyjnym menu zostało już raczej wyłącznie wspomnienie, a pączki możemy kosztować w dziesiątkach odmian, zwłaszcza pod względem składu, nadzienia, sposobu posypki, ale też kwestii samego przyrządzania. Najchętniej jednak kupujemy tradycyjne przysmaki, smażone na smalcu i nadziewane marmoladą. Tego dnia cukiernicy w samej Zielonej Górze produkują ich tysiące. Smacznego.

Dodaj komentarz

400