Melisa, tymianek, szałwia i inne zioła, wszystkie na wyciągnięcie ręki. Dawniej zielniki nie były niczym nadzwyczajnym. Świeże zioła wykorzystywane były, na co dzień między innymi w kuchni i medycynie. Piętnastego sierpnia przypada święto Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny, niegdyś było to święto Matki Boskiej Zielnej.

Ludzie wiązankami zbóż, owoców i roślin, dziękowali Matce Bożej za pomoc w ciężkiej pracy na roli oraz za opiekę nad ludźmi i ich plonami. Jak w naturalny sposób zadbać o swoje zdrowie i na co zwrócić uwagę przygotowując posiłek? Wszystkie sekrety tradycyjnej, ale przede wszystkim zdrowej polskiej kuchni, zdradzą eksperci podczas kolejnego plenerowego wydarzenia w skansenie w Ochli.

20. sierpnia, Muzeum Etnograficzne zaprasza na Lato Plonami Bogate. To impreza prozdrowotna skierowana do wszystkich, którzy myślą o zdrowiu, działają dla zdrowia i pragną być zdrowi.

Dodaj komentarz

Bądź pierwszym komentatorem!

400
wpDiscuz