W górę

Przynajmniej jednego trzeba zjeść

Drożdżowe kule, smażone na głębokim oleju. Dawniej były nadziewane słoniną, boczkiem i mięsem. Pączki są popularne w Polsce od XVI wieku, a były znane już w starożytnym Rzymie. Moda na pączki w słodkiej odsłonie przywędrowała do nas prawdopodobnie z kuchni arabskiej.

Tłusty Czwartek rozpoczyna karnawałowe ostatki, czyli w tradycji chrześcijańskiej, ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Zwyczajem tłustego czwartku jest jedzenie pączków, faworków i słodkich racuchów, stąd przed cukierniami i pączkarniami ustawiają się długie kolejki. Z różą, marmoladą, czekoladą, a nawet z nadzieniem dyniowym lub marchewkowym. Łakocie kuszą, ale dietetycy podkreślają, że w Tłusty Czwartek należy zachować umiar, bo początek to puste kalorie: Tłuszcz i cukier, a te składanki w dużych ilościach szkodzą.

Wartość energetyczna przeciętnej wielkości pączka z marmoladą to 300 kcal. Co trzeba zrobić, by je spalić? Na przykład tańczyć przez 200 minut, biegać przez minut 40 lub przez 600 minut oglądać telewizję, niestety bez przekąsek.

Dodaj komentarz

400